"Duncker & Munnikhuis is een zeer betrouwbaar en uiterst betrokken totaalbedrijf in automatisering!"

Anton van Egmond, directeur Shelter Caravanstalling

 

woensdag 07 september 2016

Waarschuwing m.b.t. Ransomware Virus

Leest u dit alstublieft goed door, en geef dit ook door aan iedereen binnen uw bedrijf! Cybercriminelen zitten helaas de laatste tijd niet stil. Wij hebben momenteel regelmatig contact met klanten die slachtoffer zijn geworden van ransomware. Pas daarom extra op met verdachte e-mails. U krijgt dit virus vaak binnen door onschuldig lijkende e-mails (die soms ook niet van echt te onderscheiden zijn) waarin een zip-file of link zit; ook lijken ze afkomstig van bekende- en betrouwbare bedrijven zoals ING, KPN, PostNL, Visa, Rabobank, Belastingdienst, Buma/Stemra, etc. Dit soort e-mails zijn juist bedoeld om u te misleiden en op te lichten!


Wees er bewust van dat ook u een dergelijke e-mail binnen kunt krijgen. Klik in geen geval een link aan en maak ook geen bijlagen open! Twijfelt u over een e-mail check dan ook altijd het e-mail adres van de afzender. Als u nog steeds twijfelt kan u ons ook uiteraard even bellen op 030-2459757 voor een vrijblijvend advies.

Ransomware is een virus dat een computer of heel netwerk besmet, de bestanden op uw systeem of server versleutelt en tegen betaling een passende sleutel aanbiedt om overal weer bij te komen. 


Na een uitbraak bent u aangewezen op een back-up van uw systeem/server. Zorg dus dat u dagelijks back-ups van uw data maakt, zodat u daarop kunt terugvallen. Heeft u geen goed werkend back-up systeem of weet u simpelweg niet of uw back-up nog goed functioneert, belt u ons dan op 030-2459757 voor een vrijblijvend advies.

Let op: een USB stick of externe USB harddisk die nog aan het systeem is aangesloten bij een uitbraak kan ook worden geïnfecteerd! Ook kunnen gebruikers geïnfecteerd worden door het openen van besmette internetpagina’s of door het klikken op een geïnfecteerde advertentie.

De politie wil graag dat u bij een eventuele uitbraak aangifte doet van “gijzeling van bestanden”, er is recent al iemand opgepakt die Cryptolocker varianten aan het verspreiden was.

Tips & Tricks

 • Houd uw internetbrowser up-to-date
 • Controleer de e-mail goed op taalgebruik, verdachte afbeeldingen of een afzender die u niet kent
 • Wees wantrouwig met betrekking tot facturen en aanmaningen die u per email ontvangt 
 • Maak regelmatig een back-up van uw bestanden. Zorg dat deze niet op de lokale schijf van uw computer staat maar op een externe schijf 
 • Houd antivirussoftware up-to-date
 • Bij twijfel over de aard van een e-mail dan kunt u deze het beste verwijderen. Ook uit de prullenbak

 

Vooral niet doen

 • Geen verdachte e-mail naar vrienden, kennissen, familie of collega’s doorsturen
 • Geen content downloaden als uw browser of antivirusscanner zegt dat deze niet te vertrouwen is
 • Wees voorzichtig met toegestuurde zip-files, zoek eerst uit wie de afzender is en kijk of deze vertrouwd is
 • Klik niet zomaar op elke link, kijk eerst naar welke URL deze link verwijst
 • Laat een usb-stick niet te lang in de computer zitten. Bij een eventuele infectie wordt de usb-stick namelijk ook geïnfecteerd

Nieuwsberichten

Klik op een van bovenstaande nieuwsberichten om er meer over te lezen

Onze partners: